CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2007
        • Velkokapacitní rentgen dnes pomohl celníkům odhalit pokus o nelegální dovoz komunálního odpadu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 30.04.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Velkokapacitní rentgen dnes pomohl celníkům odhalit pokus o nelegální dovoz komunálního odpadu

Dnes dopoledne v blízkosti Rumburku mobilní skupina celníků zastavila německý kamion. Kamion byl označen pro přepravu odpadů a řidič předložil celníkům doklady k přepravovanému zboží.

Celníci použili ke kontrole kamionu speciálním velkokapacitním rentgenem a ze záběrů zjistili, že na ložné ploše se pravděpodobně nenachází deklarovaný povolený plastový odpad, ale nelegálně dovážený odpad komunální. Toto podezření se celníkům v plné míře potvrdilo při následném otevření nákladového prostoru.

Kamion s nelegálně dováženými 24 a půl tunami odpadu celníci odstavili na bezpečné místo a pokračují v dalším šetření ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí.
 
V oblasti přeshraniční přepravy odpadů se celní orgány podílejí na zajištění veřejné správy v oblasti odpadového hospodářství podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a to zejména prováděním kontrol dopravních prostředků na pozemních komunikacích v rámci celé ČR. Účelem těchto kontrol je především prověřování, zda se nejedná o nepovolenou přepravu odpadů. Informace o zjištěných porušeních právních předpisů Evropských společenství upravujících dozor nad přepravou odpadů nebo zákona o odpadech jsou předávány MŽP jako podnět k uplatnění vrchního státního dozoru a ČIŽP jako podnět k zahájení správního řízení o porušení právních předpisů. Za období roku 2006 bylo podezření z porušení právních předpisů upravujících přepravu odpadů zjištěno ve 256 případech.

     
 

mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení Vztahů k veřejnosti
a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel. +420261331921
mobil +420602332791
e-mail j.bartak@cs.mfcr.cz
fax 261332010
Skočit na začátek stránky